Кариерно ориентиране

Възрастните казват, че да си тийнейджър е много лесно. Защото не ти се налага сам да

се грижиш за себе си, не е нужно да работиш. От теб се иска само да ходиш на училище и да се прибираш навреме в къщи. Често те обвиняват, че не учиш достатъчно, а вместо това предпочиташ да играеш и да се забавляваш. Карат те да ходиш и на допълнителни уроци.

Казват ти, чекаквото пропуснеш да научиш сега, после не можеш да наваксаш.А без добро образование няма да можеш да си намериш добра работа.

Дали възрастните са прави? Дали ще успеят да  предпазят тийнейджърите от грешките, които те самите са допуснали? Защото едно е сигурно – в този етап от живота  пред тях стоят много важни въпроси, на които трябва да намерят  отговор. И много трудни задачи, с които трябва да се справят, защото без съмнение и те самите искат да имат успехи, да живеят  добре и да бъдат  щастливи!

Търсенето на щастие и добра реализация е трудно и отговорно за всеки човек.Още по-трудно е в малкия град, където няма много възможности, но пък има хора загрижени и родолюбиви, които искат да протегнат ръка, на онези, които не се страхуват да опитват, да грешат и отново, и отново да опитват. На такъв човек учениците от ПГ ”Златю Бояджиев „имаха късмета да попаднат, г-н Николай Гачев.

С много ентусиазъм и упорит труд ръководството на „Садина плант ” успява да създаде успешен бизнес в един малък град и въпреки трудностите да изгради доверие между себе си и своите работници и служители.

Благодарение на собственика на дружеството  родителите на много от учениците получават работа и бъдеще за своите деца. Но не само това. Със своя труд и дисциплинираност те стават пример за подражание. Запознавайки се с отговорностите на всяка една позиция, на всяка една длъжност, учениците сами виждат, че училището е важно, че знанията, които днес пропускат да усвоят по математика, химия, биология са всъщност важни за една или друга професия, която биха избрали.

 Как преминава един работен ден? Как се избира професия?

Тези и още много подобни въпроси не веднъж си задава всеки, на когото предстои да напусне уютната училищна среда и да търси своята реализация. Често си задава и въпроса: ”Защо да завърша? „ и бърза да констатира, че не е нужно образование. Но така ли е?

Напредналите технологии, немската апаратура, с която се сблъскаха учениците  в това предприятие, им даде отговор на много въпроси, които смятаха за маловажни.

За какво ми е дисциплина? Ами защото ако не си спазваш задълженията на работното място веднага ще бъдеш санкциониран. Защото ти, ако не спазваш правилата, пречиш на общата работа, проваляш бизнеса на онзи, който те е наел и ти е дал шанса да работиш и да се реализираш. Доверието, отговорността, съпричастността– това са устоите на бизнеса, изграден от екипа на „Садина плант”.